Make lezen leuk again

Een zeer goedemiddag, leesliefhebbers (en liefhebbende lezers ook wel),

In theorie is het de perfecte periode om eindelijk aan mijn to read-stapel te beginnen. Maar ik kom er niet écht toe. Elke keer als ik een boek afrond, loop ik daarna verloren omdat ik niet kan beslissen welk het volgende wordt – vooral omdat ik bij elk boek op de stapel denk “meh, nu effe geen zin in”. Ik zou kunnen beginnen aan mijn lijstje met klassiekers-die-ik-nog-nooit-las, maar “meh”. Ik zou de nummer een op de bestsellerlijst kunnen inslaan en die afvinken, maar “meh, zegt me niks”. Ik zou die nummer een van ergens vorig jaar – die al sinds toen in mijn kast ligt – eindelijk kunnen openslaan, maar “nah, niet nu”.

Ik heb zin in luchtigheid, in makkelijk weg te lezen boekjes, en vooral in dingen die ik eigenlijk niet gelezen moet hebben. Dat is maar best ook want ik ben vaak al de helft van wat ik gelezen heb vergeten nog voor ik de pagina omsla (ik steek het op een combinatie van een moe hoofd en een gekke periode), dus echte topliteratuur lezen zou zonde zijn.

Dus dacht ik, ik maak het wat makkelijker en maak nog eens een lijstje. Niet met concrete titels, maar met suggesties van categorieën waar ik in kan gaan zoeken, in de hoop dat het zo makkelijker wordt om te kiezen. Voel je vooral vrij om mij te vergezellen in deze gezellige challenge. Lezen is – in tegenstelling tot nieuwe boeken kiezen – namelijk bijzonder makkelijk tijdverdrijf, en het is nog eens tof ook.

 1. Je favoriete kinderboek
  Ik heb De zusjes Kriegel en Pinkie en de Kwietenkoning (all time favorite) in de kast staan en de gebundelde verhalen van Astrid Lindgren liggen standaard naast mijn bed. Who needs Anna Karenina als je ook gewoon over Lotta uit de Kabaalstraat kan lezen. Bovendien is het niet erg als je pagina’s overslaat of vergeet, want eerlijk, ken je ze niet bijna vanbuiten?
 2. Het niet-zo-standaard-lievelingsboek van iemand anders
  Met als voorwaarde dat het niet op de bestsellerlijst staat (of daar de laatste tien jaar niet opgestaan heeft). Kom maar door met die suggesties, ik vertrouw op jullie goede smaak. Thrillers lees ik niet, overigens. Kwestie van mijn nachtrust niet in gevaar te brengen.
 3. Een totaal nutteloos zelfhulpboek
  Ik bedoel niet een boek waar je niets aan hebt, maar een boek waar je niets aan moet hebben. Dus niets werkgerelateerd en alsjeblieft, ga ook niet voor die gekke zelfhulpboeken van auteurs die het een goed idee vinden om om 5 uur ’s ochtends op te staan. Zo’n boeken zouden überhaupt al niet gepubliceerd mogen worden. In mijn geval is het de beurt aan Acrylverf voor Dummies, maar je zou ook kunnen lezen over de theorie achter de Rubik’s Cube of de geschiedenis van origami. Zo. Veel. Keuze.
 4. Brieven
  Brieven zijn geen boeken, maar die ene doos vol brieven die in de kast ligt te verstoffen (please zeg dat ik niet de enige ben met zo’n doos) is ook best ontspannend leesvoer. En als je er een nietje of twee doormept lijkt het nog op een boek ook. Ideaal ook om te ontdekken wat voor weer het was aan het thuisfront toen je in 2000 op ponykamp ging.
 5. Oude dagboeken
  Naast die doos uit puntje 4 ligt vast ook nog een stapel oude dagboeken. Ik heb al goed gelachen met de mijne in elk geval, hoewel de vakantiedagen af en toe wat eentonig waren (“ik verveel mij”/”mijn broers/zus doen stom”/”ik ben naar de bibliotheek geweest”) en de verhalen vaak nogal abrupt eindigden als ik mijn interesse in het dagboek (weer) verloor.
 6. Een verplicht boek uit de middelbare school
  Ik vermoed dat ik de boeken die ik toen moest lezen niet leuk vond omdat ik ze verplicht moest lezen. Tijd om dat eens te testen, nu ik niet het hele boek lang afgeleid word door de gedachte aan een creatieve boekbespreking die ik ongeveer 24 uur voor de deadline nog uit mijn mouw moet schudden.
 7. Harry Potter
  Kan altijd, toch?

En hoppa, de druk is van de leesketel. Je moet nog altijd niets, en dus ook niet dat ene boek lezen waarvan die ene recensent of je moeder zei dat je het echt gelezen moet hebben. Lezen is altijd beter dan niet lezen (tenzij je het echt kut vindt, dan is niet lezen ook gewoon prima), en welk boek je vastpakt, daar heeft echt niemand zaken mee. Behalve je boekenverkoper, maar die verdient geld met elke verkoop, dus het zal hem/haar worst wezen wat jij nu precies in je mandje kiepert.

En nu we er toch bezig zijn: bestel je eerstvolgende boek (en alle volgende ook eigenlijk) bij je favoriete kleine boekwinkel, ok?

Ik ben dan in de Kabaalstraat hé,

L

Ik als iemand mij vraagt of ik nu weer Harry Potter aan het lezen ben

4 gedachten over “Make lezen leuk again”

 1. Mijn zoon van 7 heeft 2 maanden geleden een topboek uit de bib gehaald. En aangezien we door niet kunnen inleveren, is het mijn beurt nu. Heerlijk.
  Verder lees ik momenteel … Voor. Nu bezig in Sjakie en de chocoladefabriek, één hoofdstukje per dag. Iedereen smult ervan (jup, woordspeling intended).

 2. Die handleiding van dat toestel dat je altijd al eens ten volle wou benutten, maar nooit aan toe komt want wie leest er nu handleidingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.