Kerstboodschap, editie 2

Beste vrienden, familieleden, vrienden van vrienden of familieleden, familieleden van vrienden of familieleden en complete vreemden die per ongeluk op mijn facebookpagina terechtkwamen omdat ik ooit eens ‘K3’ in een van mijn titels heb gebruikt,

Het jaar is weer voorbijgevlogen en -geloof het of niet- Maria is wederom hoogzwanger in elke kerststal van Vlaanderen, klaar om vanavond letterlijk tussen de soep en de patatten van de feestdis een kind te werpen dat nog steeds Jezus heet, nog steeds netjes in een houten bak in een stal gemikt wordt en nog steeds houdt van kalkoen en dennenbomen. Er zullen nog steeds herders en schapen op bezoek komen, de hygiëne ver voorbij, en ja, zelfs die 3 wijzen komen nog steeds cadeautjes geven. Zij zullen er ook nog steeds twee weken over doen om dat kind te vinden, omdat ze te koppig zijn om een gps te gebruiken en Ryanair nu eenmaal niet vliegt op Bethlehem. Er zijn nog zekerheden, in deze tijd van het jaar zelfs meer dan anders.

Nog zo’n zekerheid is mijn jaarlijkse kerstboodschap -het is ten slotte al de tweede keer dat ik mij daarmee bezig houd, dan kunnen we van een traditie spreken- die je nu aan het lezen bent. En die van de koning, die is ook behoorlijk zeker als ik mij niet vergis. En saaier dan die van mij, dat is dan weer een andere zekerheid.

Zijn jullie er klaar voor? Voor luchtkussen tot in het oneindige, 24 uur op 24 met een gevuld glas cava in je hand staan, je volstoppen met hapjes terwijl er nog 7 gangen moeten komen en een oneindigheid aan smalltalk? Ik niet, want op het moment dat jullie dit lezen (tenzij je zo’n creeper bent die ergens in de toekomst heel mijn blog in een run door leest. Of tenzij je mijn toekomstig lief bent die na een eerste date verplicht heel deze site moet uitlezen) lig ik nog ergens te maffen in een camion tussen Zuid-Frankrijk en Antwerpen, maar ik ga ervan uit dat het merendeel van de mensen beter voorbereid is dan ik. Mocht dat niet het geval zijn, hier nog even de samenvatting:

Voor te bereiden gespreksonderwerpen dit jaar? Geen zorgen, dat zijn dezelfden als vorig jaar: leer om te beginnen al maar een bondige samenvatting van je carrièreplannen (te beginnen vanaf januari 2015, te eindigen bij je pensioen) uit je hoofd. Ik zou zelfs overwegen om hier een powerpoint van te maken: gegarandeerd scoren. Die van mij bestaat alvast uit 1 dia met in prachtige fuchsia letters (die een voor een op het scherm verschijnen met een effectje en een zoef-geluidje) “IK WIST HET VORIG JAAR NIET, IK WEET HET NU NIET, IK ZAL HET VOLGEND JAAR OOK NIET WETEN”. Lettertype? Comic sans. Verder: hou je klaar om in het geval van een lief nog maar eens uit te leggen wat de jongen/het meisje voor de kost doet (in het geval van kunstenaars zou ik voor het gemak maar gewoon een doktersdiploma faken, dat bespaart je vervelende vragen en onbegrip). In het geval van geen lief, tja, denk dan nog maar eens goed na over hoe het nu weer exact komt dat je er geen hebt, want ook die vraag komt eraan, dat beloof ik je. Ikzelf hou het hier het liefst op wat gemompel met daartussen vage Latijnse termen die klinken als SOA’s. Heel effectief om het gesprek ook gelijk af te ronden. Mocht je na deze twee onderwerpen nog lastige vragen krijgen sta je al te lang met dezelfde persoon te praten en is het tijd voor een position switch. Te bekomen door een uitstapje naar de wc, een rookpauze (je hoeft daarom niet echt te roken) of uitbundig zwaaien naar een denkbeeldig iemand achter de kerstboom in de verte, gevolgd door een gemompeld ‘oh kijk daar is blarndiezjdk’. Hop, weg ben je.

Tijd nu om ook mijn kerstboodschap af te ronden. Ik wens jullie alvast een paar kussen die toch daadwerkelijk op je wang of mond belanden (van de juiste mensen als het even kan), gesprekken om nog lang aan terug te denken (in de positieve zin), een mooi versierde feesttafel (kerstcrackers!) met een gezellige overbuur en ten minste 1 pakje onder de boom waarvan je je voor altijd zal herinneren van wie je het kreeg. En vergeet niet: vandaag en morgen zijn de enige dagen waarop je luidkeels kerstliederen kan zingen op straat met een minimum aan rare blikken. Geniet ervan. Falalalala!

Vrolijk Kerstfeest!

L

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.