Ik wil lezen!

Ik ben naarstig op zoek. Ja, ik ben constant op zoek, naar een lief, naar mijn gsm, naar mijn sleutels, naar eten, naar geld… En sinds vandaag ook naar iets nieuws. Ik ben op zoek naar boeken. Ik vind namelijk van mezelf (en anderen zouden dat van mij tegenwoordig ook vinden) dat ik te weinig lees tegenwoordig. Zeker in vergelijking met vroeger, toen ik een soort van Vlaamse Matilda was. Ik las voor ik in het eerste leerjaar zat (ik zeg altijd dat ik mezelf heb leren lezen omdat mijn ouders mij niet wilden voorlezen, omdat dat leuk klinkt, maar dat kan ook niet waar zijn), en ik ben daar tot na Harry Potter niet mee gestopt.

Zo komt het dus dat ik de kinderafdelingen van maar liefst twee bibliotheken heb uitgelezen. Eerst die van Lier, omdat die nu eenmaal om de hoek ligt. Ik had er mijn eigen bibkaart voor ik fatsoenlijk mijn eigen naam kon schrijven (zo getuige de ‘handtekening’ erop) en ik vond blindelings de weg  naar elk Marc De Bel-boek (als je binnenkomt meteen naar rechts, helemaal tot het einde, niet de deur door, want dan kom je aan de liften die leiden naar de kantoren, maar voor de deur, het rek aan je rechterkant, eerder onderaan in het midden) of naar Beckman (links van de bewuste deur, aan de andere kant van het rek waarin de informatieve jeugdboeken stonden) of Dahl (2 schabben boven De Bel). Jammer dat er nu gereorganiseerd is, nu vind ik niets meer terug in mijn allerfavorietste afdeling. Niet dat ik daar nu nog iets te zoeken heb, maar toch…

Later ontdekte ik ook de bibliotheek van Pulle, waar wij onze zomers doorbrachten (in Pulle, niet in de bib). Nu, Pulle is geen wereldstad. Pulle is zelfs geen stad. Pulle is bossen, een occasioneel huisje, en af en toe een beetje asfalt. En in een van die huisjes heeft er een oud mevrouwtje een bibliotheek geopend (enfin, zo denk ik dat het gegaan is ;-), ik ben er nu ook al een jaar of 6 niet meer geweest, dus misschien ben ik niet helemaal meer mee). De bibliotheek bestaat uit een grote kamer waarvan de wanden bekleed zijn met boekenrekken met dan in het midden nog een boekenkast of 2. Dan is er nog een bureautje waarachter op 2 avonden van de week (want vaker was dat ding niet open) een dametje zit dat heel graag praat en dat handmatig op onze (kartonnen) bibliotheekkaarten invulde welke boeken we meenamen en wanneer ze die terug moest hebben (niet dat dat nu een probleem was als dat te laat was, want aangezien ik daar periodes haar trouwste (en enige) klant was waren wij goede vrienden).

Bon, ik dwaal af. Ik ben dus op zoek naar boeken, want zo veel boeken ik vroeger las, zo weinig lees ik er nu, en da’s spijtig. Ik ben eigenlijk nooit fatsoenlijk overgeschakeld geraakt op de zogenaamde ‘volwassen’ boeken. Chicklits? Ja. Al de rest? Moeilijk, want daar moet ik iets meer moeite voor doen. Wie geeft mij de ultieme tip waardoor dat boekenvirus terugkeert maar dan in zijn volwassen vorm? Ik zou wel willen zeggen wat ik graag lees, en wat mijn stijl is, maar het punt is, dat ik kan zeggen wat ik wil, maar meestal vind ik een boek gewoon opeens goed, tegen al mijn verwachtingen in. Zo was mijn favoriete boek vroeger ‘Een viool voor Shana’. Ik hield van Hollandse boeken, veel fantasie, Boeboeks en paarden, veel paarden. Dat boek ging over een indianenmeisje dat viool leerde spelen en vriendschap sloot met een wolf. Niet Hollands, zonder mythische wezens, al helemaal zonder Boeboeks en zonder een enkel paard. Maar wél mijn lievelingsboek (naast alle Marc De Bel’s dan, die zijn onverslaanbaar). Dus wie een suggestie heeft voor een boek dat ik gewoon goed ga vinden, waar ik in ga verdrinken, dat ik op een paar dagen uit ga hebben, maar waar ik toch nog een paar weken in kan blijven zitten, help me out, want ik wil lezen! 

Thanks!
L

Noot: Wie ooit in zijn leven nog vastzit omdat-ie een cadeau voor mij moet/wil kopen: Een boek is altijd een goed idee. Een heel goed idee. Want boeken hebben is zo mogelijk nog beter dan schoenen hebben. Echt. (En wie mij de bundel met ‘Alle verhalen van Astrid Lindgren’ kan bezorgen krijgt een nooit geziene dankbaarheid in ruil.)

3 gedachten aan “Ik wil lezen!”

  1. echte aanradertjes Lotte:

    – een groene bloem trilogie van Zwigtman (schijnbewegingen, tegenspel,…)
    – norwegian wood van haruki murakami

    Voila, daar heb ik mijn leesmicrobe terug mee te pakken gekregen! Roald Dahl schrijft ook leuk voor volwassenen maar is een bummer als je dezelfde zaligheid verwacht als in zijn kinderboeken. Hij is ook goed voor volwassenen hoor, maar toch wel ander sfeertje, en daar moet je je op instellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.