Fuck die ene passie, ik wil alles

“Je bent wel goed, maar je hebt niet die allesoverheersende passie die anderen wel hebben, en dan ga je het hier niet volhouden”. Exit Lotte. Geen zorgen, het gaat niet over mijn huidige job, wel over een vorige. Maar het kwam dit weekend terug naar bovendrijven, toen iemand -in de énige lezersmail die ik kreeg voor mijn verjaardag, ik ben diep teleurgesteld (niet hoor, ik ben dolgelukkig dat ik een extra verjaardagswens kreeg)- mij dit jaar dé passie toewenste. Dé passie die we allemaal zoeken en die lang niet iedereen vindt. Waardoor die mensen eigenlijk gewoon hun hele leven zoeken, want dat moet zo. Of niet?

Op de dag van de grote boze afwijzing vond ik deze TED talk, ik zou adviseren om ‘m te kijken, want hij is best interessant:

… maar voor wie nu even geen 10 minuten heeft: Emilie Wapnick was zo’n kindje dat alles tegelijk wilde worden, en tegelijkertijd ook niets. Emilie Wapnick noemt zichzelf een multipotentialite. Ze raakt geïnteresseerd in iets, verdiept zich erin, gaat zich vervelen, en moet op zoek naar wat anders. Emilie Wapnick doet mij een klein beetje aan mezelf denken. Ik ben niet geneigd om in het lot of een God of iets te geloven, maar het was toch ontzettend toevallig dat ik op die exacte dag op deze video uitkwam. En hij hielp mij ontspannen. Want blijkbaar ben ik niet helemaal abnormaal. Op dat vlak dan.

Ik herken in Emilie de 8-jarige Lotte, die elke richting in de muziekschool probeerde maar uiteindelijk van geen enkele een diploma haalde. Ik herken in Emilie de 12-jarige Lotte, die gefascineerd raakte door het internet en zowel websites als filmpjes wilde maken. Ik herken in Emilie de 15-jarige Lotte die haar hoofd brak over een onbenullige keuze tussen meer wiskunde of meer Nederlands, afwisselend haar twee favoriete vakken. Ik herken een 18-jarige Lotte, die alle boekjes van hogescholen opstapelde om uiteindelijk gewoon de breedst mogelijke richting te kiezen. Ik herken de Lotte van 20, die van de 3 specialisatierichtingen wel elementen graag deed, en ik herken mezelf nu, die nog altijd niet weet waar ze mee bezig is en waar ze naartoe wil.

Nee, ik heb geen doel, nee ik heb geen allesoverheersende passie. Ben ik een multipotentialite? Geen idee. Is dat echt een ding? Geen idee. Maar het is vooral geen ramp om verschillende dingen te willen doen. En dat zou de grote boze maatschappij ook mogen gaan beseffen, in plaats van steeds te kijken alsof ik een kleuter ben als ik zeg dat ik niet weet wat ik wil of wat ik over een paar jaar aan het doen ben. So what, ik klink als een driejarige als ik elke week anders antwoord op de vraag wat ik wil worden. So what, als ik weer een nieuwe hobby vind die ik maar een paar maanden volhoud. En so what, als ik nu iets anders doe dan ik over 10 jaar zal doen.

Vervelend? Ja, soms. Boeiend? Altijd. En voor de rest van de voordelen aan mensen als ik, kom je maar eens terug als je wel tijd hebt om de video te bekijken.

Als ik Emilie mag geloven, heeft de wereld ons nodig,

L

Noot: Merci voor je mailtje, Klaas, ik ga niet op zoek naar mijn ene passie, ik ga gewoon nog een beetje hobbyhoppen. Maar ik had deze post waarschijnlijk niet gepost zonder jou, dus bedankt.

De t-shirt says it all

 

3 gedachten aan “Fuck die ene passie, ik wil alles”

 1. Heel heel heeeeeel erg herkenbaar! Ik haat die vraag bij sollicitaties: waar zie jij jezelf binnen 5 jaar? Hu? Hoe moet ik dat nu weten? Serieus :p
  Pas op, ik heb wel enorm veel bewondering voor mensen die al van toen ze nog kind waren wisten wat ze wilden en dat dan nu ook doen. Of mensen die hun hele toekomst al hebben uitgestippeld. Maar dat is echt niet voor mij weggelegd. Ik wil mijn huidige job blijven doen maar ik wil ook graag iets anders doen, ik heb super veel interesses, ik wil graag een winkel openen, een nieuwe avondcursus volgen (maar welke?), in het buitenland gaan wonen, … Ik heb geen vast toekomstbeeld voor ogen, als’t zo ver is, zal ik wel zien waar ik sta.

  Fijne post! ‘k Heb nu toch minder het gevoel dat ik een of ander vreemd wezen ben omdat ik niet weet wat ik wil 😀

 2. Extra verjaardagswens nummero twee: ook al ben ik te laat, nog van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat je een topdag hebt gehad en ook een topjaar tegemoet gaat!
  En ja, de wereld heeft ‘jullie’ nodig! Go Lotte!

 3. Hey Lotte,
  even kleine correctie, ik zei dat ik je een passie toewenste dit jaar waar je nog heel je leven geniet van hebt, ik geloof zelf niet in de of die ene passie en ik ben ervan overtuigd dat je er meerdere tegen komt in je leven. Toch is het fijn om er één te hebben waar je je mee blijft amuseren!
  Fijne dag nog!
  Klaas
  P.S: wanneer krijg ik mijn pintje? :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.