Franse (on)hebbelijkheden

Coucou, salut, bonjour!

Jahoeee, ik heb mij weer de toorn van mijn grootmoeder op de hals gehaald, en dat door voor de volle 3 weken naar het buitenland te trekken. Voor werk, uiteraard, je bent een carrièrevrouw (lees: armeluis die tijd genoeg heeft om alle gekke uitdagingen ooit aan te nemen) of niet. Enfin, ik ben dus nu al een volle week in La Douce France, nog niet lang genoeg om te stoppen met mezelf dagelijks lang en breed uit te lachen met mijn schoolkindjesfrans, maar al wel genoeg om mij enkele Franse gewoontes aangemeten te hebben.

Het minst moeite had ik met croissants bij het ontbijt. Obviously. En met wijn. Appeltje eitje, dat. Maar er zijn ook die minder evidente gewoontes. Zo zijn Fransen blijkbaar hyperbeleefd, en ik niet, waardoor ik in de begindagen best wel wat vijanden heb gemaakt door niet uit mezelf bonjour of bonsoir of bonne journée of weet ik veel welke aardigheidjes in het rond te gaan strooien. Sorry hoor, Fransoosjes, ben ik nu eenmaal niet gewend, beschouw mijn verbazing en open mond maar als mijn ontzettend dankbare en zo mogelijk nog beleefdere antwoord. Maar dat doe ik nu dus ook uit mezelf, zij het nog net iets zuiniger dan de gemiddelde baguettevreter. Plume sur mon chapeau, me dunkt. Ik zal proberen deze prachtgewoonte (en die gastronomische als bonus) verder te zetten in België, dan kan ik dat certificaat van wereldverbeteraar ook gelijk aan mijn muur hangen.

Goed, next: de onhebbelijke gewoonte om de kerstlichtjes uitdoen als het 21 uur geweest is. Daar ben ik minder blij mee.  Serieus, Frankrijk, what the fuck? Kerstsfeer hoort altijd, 24u op 24 aanwezig te zijn. Jezus is ten slotte ook ’s nachts geboren (toch?), gun die jongen zijn lichtjes. Desnoods zet je wat ambtenaren op een fiets om zelf de benodigde elektriciteit te genereren. Ook over het sluitingsuur van jullie kerstmarkten wil ik nog eens een deftig babbeltje komen doen. Ik denk namelijk echt niet dat tussen 11 en 19u dé topuren zijn voor het verkopen van glühwein. Trakteer mij er eentje en ik doe jullie het vernieuwde kerstplan voor jullie steden met veel plezier uit de doeken. In ruil voor een lifetime supply aan croissants, kaas en wijn, uiteraard. Eerlijk is eerlijk.

Zo weten jullie ook weer waar ik uithang tegenwoordig. Bisous!

L

IMG_8827

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.