Een korte kerstboodschap

Gegroet, kerstvierders overal en geen zorgen, ik hou jullie niet te lang op. Ik wilde alleen even een kleine kerstboodschap de wereld in sturen voor alle mensen van goede wille (en dat zou iedereen moeten zijn, want ja, kerst).

First of all, en onthou dit zeer goed: niks moet.

Het is niet omdat elke mogelijke kerstspecial van elk mogelijk tijdschrift beweert dat je op een paar uur tijd zeven supervoedzame, suikerloze, vegan en glutenvrije gangen op tafel kan zetten dat je dat ook echt moet doen. Pizza is ook lekker en volgens mij zou Jezus zelfs blij geweest zijn met een boterham met choco.

Het is niet omdat nonkel Roger zin heeft om al zijn opgehoopte frustraties op tafel te gooien dat jij verplicht bent om daarin mee te gaan en de mens op zijn gemak te stellen. Niet elke discussie is de moeite waard om aan te gaan.

Het is niet omdat je moeder graag commentaar geeft op je huishoudelijke skills dat jij heel de dag moet staan poetsen en wassen en strijken om dat te vermijden. Als jij het goed genoeg vindt, is het dat.

Het is niet omdat de rest van de wereld beweert dat zeven uur tafelen het toppunt van gezelligheid is, dat jij niet mag kiezen voor een feestje met jezelf, Netflix, drie zakken chips en vroeg naar bed. Tradities zijn er om verbroken te worden.

Ten tweede: vergeet jezelf niet.

Het is niet omdat het feestelijke dagen zijn, dat je opeens geen grenzen meer mag hebben. Integendeel. Hang er wat lichtjes aan, zet er een linie kerstbomen op, laat er van die kerstsoldaatjes langs marcheren, whatever maar nodig is zodat jij (en de rest van de wereld) niet vergeet dat je daar ook vandaag, morgen en alle dagen daarna best rekening mee houdt.

Het zijn belachelijk drukke/moeilijke/lange/… dagen (vul zelf maar in) en dat is precies waarom je niet moet gaan knippen in tijd voor jezelf. Gun jezelf dat dutje, een lang bad of een dikke verwenkoffie met dubbele portie slagroom. En als daardoor je cadeau minder netjes ingepakt is of de ovenhapjes een half uurtje later op tafel komen, dan is dat ook maar zo.

Voor uitgenodigde partijen: doe alsof je thuis bent. Ja, dat betekent ook dat je mag crashen op de zetel als het even niet meer gaat en dat je mag ontsnappen voor een blokje rond als de discussies te verhit geraken. Voor de organiserende partijen: zet je gasten aan het werk en laat in godsnaam die afwas staan tot morgen. Of overmorgen. Of de dag erna. Whatever.

En ten derde: enjoy de gezelligheid, de lichtjes en de bokes met choco.

Ik zie jullie wel weer als de feestmaaltijd verteerd is,

L

Zeer waarheidsgetrouwe imitatie van yours truly tijdens een van de vele kerstdutjes.

2 gedachten aan “Een korte kerstboodschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.