365 kleine feestjes

’t Is van da. Ik ben verjaard. Niet verjaard in de zin van oud en afgeschreven (nooit, hoor je, nooit), maar verjaard in de zin van: nu moet ik weer 364 dagen wachten tot ik opnieuw jarig ben en sociaal aanvaard in het middelpunt van de belangstelling kan staan. 361 ondertussen nog maar. Maar geen zorgen hoor (of wel, naargelang hoe irritant ge mij vindt), ik vind tussen het aftellen door nog wel andere dingen om te vieren. Ten slotte is het leven alleen maar een feest als je zelf de slingers ophangt. En als je zelf eindeloos veel redenen vindt om te blijven vieren. Zo woonde ik gisteren officieel een jaar in Amsterdam, was vandaag mijn eerste werkdag als 23-jarige en is morgen “hoera, Lotte is al een jaar een werkmens”-dag (dat wordt traditioneel overal gevierd met cava en taart, ’t is maar dat je dat weet)! En zo kan ik nog wel even doorgaan. 361 dagen om precies te zijn. Tot de cirkel rond is en ik 24 en weer een jaartje gelukkiger ben. Het gaat ‘m allemaal om creativiteit. Waarom zouden we naast onze eigen verjaardag alleen maar de verzonnen geboortedag vieren van een bastaardkind (onbevlekt ontvangen, maak dat de kat wijs. Of Jozef.) dat dan een dertigtal jaar later nog eens het briljante plan had om te verdwijnen uit zijn graf om weer even daarna al zijn vrienden wat out te gaan freaken (sorry, ik heb nooit echt opgelet tijdens de godsdienstlessen en die 754 missen per schooljaar), terwijl je jezelf honderden feestdagen per jaar kan aanpraten?

Een paar tips om van elke dag een feest te maken van een heus expert (ja hoor, journalisten, tv-makers, ik ben een zelf-erkend expert en bereikbaar voor interviews en gastoptredens tegen een schappelijke prijs. Ook uitnodigingen voor feestjes worden in dank aanvaard):

1. Timehop. Ik hop elke dag een eind terug in de time. Dit dingetje is een app (een van mijn favorieten) waarmee je ziet wat je op de datum van vandaag de jaren hiervoor postte op facebook/twitter/welke foto’s je nam. Een jaar geleden dat je nieuwe schoenen kocht? FEEST! 5 jaar geleden dat je huiswerk moest maken en dat heel moeilijk vond? FEEST! Eerste post op de huidige datum in 3 jaar? FEEST! Je bent al heel lang niet meer zo irritant geweest als je 4 jaar geleden was? Compliment en een feestje erbovenop! Het is echt niet zo moeilijk.

2. Doe je niet aan apps of posts, kan je nog altijd onderweg dingen uit je duim zuigen. Wij vieren zonnestralen op maandagochtend! Hoera, je bent op je werk geraakt zonder een ongeval te veroorzaken, dat verdient een traktatie! Wat zei je? Was je vanochtend op tijd uit bed om én te douchen én te ontbijten? Klinkt als een feestdag! Nog propere tassen bij het koffiemachien als je op je werk arriveert (geen idee of dat een standaard is, maar bij mij is dat een dagelijkse struggle)? Een dubbele cappuccino om het te vieren!

3. Tegen het einde van de dag nog niets gevonden? Het is zeldzaam, maar het gebeurt dat er weinig reden tot feesten is op een dag. Wanhoop niet, want voor de meeste mensen (mezelf inclusief) geldt: een lekkere maaltijd kan een dag tot wel 387 keer beter maken. Lees: bestel pizza of haal frieten. En een Bicky Burger. En ijs. Een vet feest begint met een vettig feestmaal. Druk dat laatste maar af op een tegel en hang het in je keuken.

4. Als al het voorgaande niet werkt doe dan beter je best. Of kruip dan in bed, blokkeer alle contact met de buitenwereld (of pleeg eerst een zeurtelefoontje naar iemand leuk. Bij voorkeur iemand waar je een bloedband mee hebt, want voor hen is het moeilijker om je gewoon te laten vallen omdat je zeurt, en makkelijker om je de waarheid te vertellen en te zeggen dat je zeurt. Bloed sharen is megatof), stel een filmplaylist samen en wacht tot de dag voorbij is. Nieuwe dag, nieuwe feestjes!

Graag gedaan, al die nieuw verworven kennis, dat is vast wel een feest waard!

L

Noot: het is de tweede blogpost op rij waarbij er een Kinderen voor kinderen-lied geknipt is als illustratie. Dit berust geheel op toeval en typeert mij maar een heel klein beetje.

Eén gedachte over “365 kleine feestjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.